perjantai 12. joulukuuta 2014

Treenaaminen osana hyvinvointia



Varsinkin näin pimeänä aikana, kun aurinko ei juurikaan käy päivän aikana näkyvissä, iskee helposti väsymys ja alakulo päälle. Treenaaminen ei välttämättä kauhesti houkuttele ja peiton alle jääminen tuntuu aamulla parhaalle vaihtoehdolle. Mutta mitä sitten, jos jää peiton alle tai korvaa päivän treenit unella? Ollaanko sitten virkeitä ja pirteitä?

Joidenkin lähteiden mukaan unen aikana endorfiinien tuotanto aivoissa lisääntyy. Tämä unen aikana tuotettu endorfiinin määrä ei kuitenkaan riitä pitämään mieltä koko päivää koholla ja vireystilaa korkealla, kuten kaikki ovat varmaan huomanneetkin. Toki voit halutessasi nukkua koko päivän, mutta loputtomasti ei siihenkään pysty ja lopputuloksena saat väsyneen mielen, huonon fyysisen kunnon ja kipeän kropan. Toki tulee muistaa, että riittävä lepo on kehon toiminnalle ja palautumiselle välttämätöntä, mutta rajansa kaikella.

Oletko huomannut, että kun olet viimein saanut itsesi liikkumaan, on sen jälkeen melko mainio olo?

Varsinkin pitkäkestoinen liikunta vapauttaa kehossa endorfiineja. Lisäksi tutkijat ovat arvelleet, että liikunta vaikuttaa kehon noradrenaliinin, dopamiinin ja serotoniinin pitoisuuksiin niin, että mielialassa  tapahtuu myönteisiä muutoksia. Erityisesti kestävyysjuoksijoiden parissa puhutaankin "juoksijan taivaasta", endorfiinihumalasta, joka syntyy, kun aivojen endorfiinireseptoreiden toiminta muuttuu aktiivisemmaksi.

Endorfiinin tuotanto tehostuu muussakin liikunnassa kuin juoksussa. Mikäli juoksu ei siis ole yhtään Sinun juttusi, ei väkisin tarvitse vetää lenkkitossuja jalkaan ja suunnata pururadalle kirmaamaan.

Liikunnalla on muutenkin mukavia vaikutuksia hyvinvointiin. Kunto kohenee, ulkonäössä tapahtuu myönteisiä muutoksia jotka voivat vaikuttaa myös minäkuvaan positiivisesti, stressin sietokyky paranee ja mieli virkistyy. Liikunta vaikuttaa myös kipuherkkyyteen ja kipukynnykseen - liikuntaa harrastavien kipukynnys on yleensä korkeampi kuin sohvaperunoiden! Ryhmässä liikkuessa myös sosiaalinen puoli korostuu, jolloin liikunnasta voit saada vielä entistäkin enemmän hyötyä ja iloa irti!

Liikunnan aloittaminen tauon jälkeen voi tuntua vaikealta. Anna itsellesi mahdollisuus kokea liikunnan tuottama hyvä fiilis ja joutua tai enemmänkin päästä hieman riippuvaiseksi tästä tunteesta!

Mikäli koet liikunnan aloittamisen hankalaksi omin päin, on nykyään tarjolla ohjauspalvelua joka suunnasta. Asiantuntijat osaavat tehdä juuri sinun kuntotasoosi ja elämäntilanteeseesi sopivan ohjelman, jolla pääset liikunnalliseen elämään kiinni. Kohdatessasi ongelmia voit kääntyä minun puoleeni, laitetaan Sinut kuntoon ja liikkeelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti